ARAÇ KİRALAMA FİRMALARI YÖNÜNDEN DEĞER KAYBI TALEPLERİ

Trafik kazası sonrası araçta oluşan değer kaybı doğrudan ve gerçek bir zarar niteliğinde olup, Zorunlu Mali Mesuliyet (Trafik Sigortası)’nın teminatı kapsamındadır. Bu husus Yargıtay’ın güncel ve istikrarlı içtihatları ile de kabul görmüştür.

Bireysel araç sahipleri, araçlarında oluşan değer kaybını sigorta eksperlerinden alacakları ”Değer Kaybı Ekspertiz Raporu” ile yasal yollara başvurarak oluşan değer kaybının tamamını alabileceklerdir.

Kiralık Araç Değer Kaybı

Kiralık Araç Değer Kaybı

Bireysel kullanıcı açısından hal böyle iken, araç kiralama firmalarının sahip oldukları araçlarda meydana gelen değer kayıpları açısından durum biraz farklılık arzetmektedir. Şöyleki; Araç kiralama firmalarından kiralanan araçların kullanım koşulları göz önünde bulundurulduğunda bu tip araçların yıpranma oranlarının, bireysel kullanıcılara ait araçlara göre daha fazla olduğu bilinen bir gerçektir. Araçların ikinci el piyasa fiyatları tespit edilirken aracın öncesinde kimler tarafından, hangi koşullarda kullanıldığı gibi hususlara da dikkat edilerek bir fiyat belirlenmesi gerekmektedir. Yapılacak bilirkişi incelemesinde bu hususların dikkate alınması önem arz etmektedir.

Diğer yandan, araç kiralama firmalarının, değer kaybı taleplerini talep edemeyecekleri yönünde yanlış bir kanı doğmuştur. Hasar oluşumu ve değer kaybı, araç kiralama hizmeti veren kişi ve kurumlar için, üstlenilen riskin bir parçası olsa da, kullanıcılarının kusurlu olmadığı değer kayıpları ile ilgili olarak, araç kiralama şirketlerinin değer kaybı talep ve tahsil etmesine engel bir durum yoktur.